Chapeau Kinderwerk draagt voor de kinderdagverblijven het keurmerk voor groene kinderopvang van Groen Cement. Op woensdag 15 november jl. is ons kinderdagverblijf in Tricht en ons kinderdagverblijf in Enspijk opnieuw goedgekeurd om het certificaat te mogen dragen.
Bron algemeen pedagogisch beleid Chapeau Kinderwerk
Buitenspel en natuur bij Chapeau Kinderwerk.
Bij Chapeau Kinderwerk spelen wij iedere dag buiten, wij proberen minimaal 60 minuten op een dag met de kinderen buiten te zijn, ongeacht het weer. Onze kinderdagverblijven en BSO’S beschikken over een prikkelende en uitdagende tuin. Spelen en buiten spelen zijn belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van de kinderen. Hun wereld wordt groter door het buiten spelen. Op een uitdagende speelplaats of tuin kunnen de kinderen ontdekken, verkennen, uitdaging en avontuur aangaan. De kinderen kunnen buiten vrij bewegen en hun lichamelijke mogelijkheden ervaren; klimmen en klauteren, de grove motoriek. Ook de fijne motoriek wordt gestimuleerd door bijvoorbeeld het spelen met zand of de blaadjes. Door het samenspel buiten kan een kind inzicht krijgen in zijn eigen gevoelens en die van anderen. Dat is goed voor de sociale ontwikkeling. In het buitenspel doen kinderen ook een schat aan andere ervaringen op, waaraan ze woorden kunnen verbinden. Dat vergroot hun woordenschat en taalbegrip. Buitenspelen geeft net even die verandering door andere geuren, temperaturen, geluiden en kleuren.
Door middel van foto’s die wij ouders doorsturen laten wij de activiteiten zien die wij met de kinderen in de natuur/tuin beleven. Ook wordt er informatie gegeven over het belang van buitenspelen via onze nieuwsbrief en door middel van een ouderavond.
Moestuin en dierenweide
De locaties van Chapeau Kinderwerk hebben een moestuin met groente, fruit en kruidenplantjes. Kinderen kunnen de planten zien groeien en kunnen ze ruiken en proeven. De kinderen leren hoe ze hun eigen eten kunnen kweken en waar het vandaan komt. Kinderen beleven zo de seizoenen en zien dat er een tijd van bloeien en oogsten is.
Samen zorg dragen voor de moestuin werkt bij aan het ontwikkelen van waarden en normen
Ons kinderdagverblijf in Tuil en Enspijk hebben een dierenweide.
Door de interactie met dieren leren kinderen verantwoordelijkheid dragen, ontwikkelen ze een zorgzame houding en gedrag, hebben ze gezelschap, krijgen ze sociale steun, veiligheid, troost, vermaak en de mogelijkheid om genegenheid te tonen. Maar dieren blijven altijd dieren en jonge kinderen moeten zichzelf de omgangsregels met dieren nog eigen maken.
Onze dieren worden jaarlijks (of zo nodig vaker) door een dierenarts gecontroleerd, ingeënt en ontwormd. Ook worden de dierenverblijven dagelijks gecontroleerd en zo nodig gereinigd.
Tevens worden alle dieren gescreend op hun karakter. Dieren die niet vriendelijk bevonden worden zullen niet als erf, of gezelschapsdier op onze dierenweide worden ingezet.