Baby’s voorbereiden op de start bij de kinderopvang

In de media horen en lezen we veel over stress bij jonge baby’s die worden opgevangen op een kinderdagverblijf. Vanaf 2019 gaat het aantal baby’s per medewerker omlaag van vier naar drie baby’s, maar als team van Chapeau denken wij dat de opvang op een kinderdagverblijf helemaal niet voor stress hoeft te zorgen bij een kind. Daarvoor is  het belangrijk dat wij samen met u als ouder op één lijn zitten en zullen we er voor moeten zorgen dat de verschillen tussen de opvang en thuis niet te groot zijn.  

In de eerste periode na de geboorte bent u samen met uw kind thuis. Samen bijkomen, elkaar leren kennen en samen genieten. Tijdens deze hechtingsperiode bouwt u een belangrijke band op met uw kind. In deze periode kunt u uw kindje ook al voorbereiden op zijn of haar verblijf op het kinderdagverblijf. Een kindje dat al voorbereid is, zal sneller wennen aan het kinderdagverblijf en minder stress ervaren. 

Door middel van deze brief willen we u graag, voordat uw kind daadwerkelijk naar het kinderdagverblijf gaat, op de hoogte brengen over hoe u hier met uw kindje naar toe kan werken. Dit zijn slechts vrijblijvende tips, want wij zullen meegaan in het ritme dat u aangeeft.

Voeden op verzoek 

Baby’s geven duidelijk aan wanneer zij honger hebben. Dit doen zij in eerste instantie door een smakkend geluid te maken en vervolgens te gaan huilen. Vanuit de kraamzorg wordt vaak het advies gegeven om het kind op verzoek te voeden. In het begin is dit inderdaad prima, maar toch is het niet verstandig om dit langer dan 4 à 6 weken te doen. Het maagje van de baby went alleen aan kleine hoeveelheden voeding, met een korte tijd ertussen. Na 6 weken kan men op zoek gaan naar een passend ritme voor de baby. Dit houdt in dat de baby niet meer op verzoek gevoed gaat worden, maar om de 3 à 4 uur de fles aangeboden zal krijgen. De baby krijgt op deze manier een ritme, waardoor het tussen de flessen door rustig zal spelen en zijn slaapjes zal doen. Kinderen gebruiken meer energie op het kinderdagverblijf dan thuis (door bijv. extra prikkels), waardoor het kindje ook eerder gevoed zal moeten worden als het op het kinderdagverblijf komt. Dit betekent dat als een kind maar 2 uur tussen de voedingen in heeft zitten, het op het kinderdagverblijf nóg eerder zal komen voor zijn voeding. De voedingen volgen elkaar dan te snel op en het kindje zal een ontevreden gevoel blijven houden. Wij adviseren dan ook het kindje al in een bepaald ritme te sturen voordat het naar een kinderdagverblijf gaat, zodat dit geen onnodige stress hoeft op te leveren.

Borstvoeding

Door het geven van borstvoeding, wennen baby’s aan het drinken bij hun moeder.  Om de overgang van thuis naar het kinderdagverblijf soepeler te laten verlopen is het voor het kindje fijn als het al gewend is aan het drinken uit de fles. Het kindje zal in het begin veel nieuwe indrukken opdoen, wat veel energie kost. Het is dan prettig voor het kind als het al gewend is aan de fles, zodat dit een vertrouwd gevoel geeft. Het scheelt ook als het kindje de fles al door een ander dan de moeder heeft gekregen. Het kindje zal hierdoor eerder geneigd zijn om op het kinderdagverblijf ook zijn voeding te drinken. Een volle maag geeft een tevreden gevoel, waardoor er geen stress zal ontstaan. Het kindje kent immers het voeden door middel van een fles en door een ander persoon al.

Slapen 

Het leven van een baby bestaat vooral uit slapen. Slapen is belangrijk om te groeien, om je indrukken te verwerken en weer open te kunnen staan voor nieuwe ervaringen. Jonge baby’s slapen daarom veel. Ze zijn gemiddeld 1,5 uur wakker, 3-5 uur om te eten en nieuwe ervaringen op te doen om vervolgens weer te gaan slapen. Wij horen steeds vaker dat kinderen in een draagzak slapen of dat de ouder naast het kind gaat liggen in bed. Dit zorgt voor veel geborgenheid en een fijn gevoel, echter is dit tijdens de opvang niet haalbaar.

In de kinderopvang slapen de kinderen in een ledikant. Dit is misschien anders dan uw kindje gewend is. Om het verschil tussen thuis en het kinderdagverblijf zo klein mogelijk te maken, kunt u thuis bijvoorbeeld oefenen met het slapen in een ledikant. Als uw kindje dit moeilijk vindt kunt u bijvoorbeeld een T-shirt van uzelf bij uw kind leggen, zodat het kindje een vertrouwde geur ervaart. Het kindje zal uiteindelijk wennen aan het in slaap vallen in een ledikant, waardoor het kindje op het kinderdagverblijf ook eerder zijn rust zal kunnen nemen.  Als het ritme van het kindje klopt zal het kindje na zijn voeding nog even spelen om vervolgens rustig zelf te kunnen gaan slapen. Kinderen die in slaap vallen tijdens de voeding hebben vaak niet het juiste ritme. Het kindje is dan al te moe om zijn voeding af te ronden en de voeding te laten ‘zakken’.

Omgaan met geluiden

Baby’s zijn dol op geluidjes en staan open voor nieuwe ervaringen. Dit kan geluid zijn van de stofzuiger, de radio, etc. Ouders zijn snel geneigd om het kind te beschermen tegen deze geluiden. De geluiden worden gezien als negatieve prikkels, maar u kunt ze ook als ervaringen zien. Wanneer het altijd stil is om het kind, zal het sneller schrikken van een onverwachts geluid. Op het kinderdagverblijf zijn er diverse geluiden waaronder het geluid van spelende kinderen. Als uw kind niet vaak met geluiden in aanraking komt, kan het kindje hierdoor stress ervaren op het kinderdagverblijf. Door vroegtijdige blootstelling aan de eerdergenoemde voorbeelden, zal het kindje niet snel onder de indruk zijn van wat er om hen heen gebeurt en rustig verder spelen of slapen.

 

Wilt u nog meer informatie? Kijk dan ook eens op https://www.isala.nl/patienten/folders/6121-ritme-en-regelmaat-voor-uw-baby

Wij hopen om samen met u een goede start te maken bij Chapeau Kinderwerk. Heeft u vragen, dan mag u ons altijd mailen en/of bellen. Ongeveer 3 weken vooraf aan de plaatsing zullen wij met u een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek en een wenafspraak op het kinderdagverblijf.